Bu uygulamamızda Scratch koordinat sistemini inceleyip, hareket taşlarını bir örnek üstünde anlamaya çalışacağız. Scratch’te koordinat düzlemi, kuklanın başlangıç noktası ve yönü uygulamalarda en çok kullandığımız özelliklerdir.
Koordinat Sistemi ve Hareket:
Uygulamamızda Scratch kütüphanelerinde mevcut kuklaları ve dekorları kullanacağız. Koordinat sistemi ile ilgili dekor kütüphanesinde 3 adet dekor var. Dekor kütüphanesinden aşağıdaki dekoru seçerek başlayalım.
Scratch’te sahne, yatay eksende (x) 240+240=480 pixel, düşey eksende (y) ise 180+180=360 pixel bir dikdörtgen çalışma alanı sunar. Bütün uygulamalar bu alan içinde sınırlı olacak şekilde çalışırlar.
xy koordinat sistemi 4 alana ayrılır. Kuklalar bu alanlarda hareket ederken x ve y konumlarının pozitif ve negatif işaretleri aşağıdaki gibi olur.

Scratch’te uygulama geliştirmek açısından bu koordinat sisteminin kesinlikle çok iyi bilinmesi ve kullanılması gerekir.
Uygulamamız koordinat düzleminde klavye yön tuşları ile hareket eden bir kuklayı çalıştıracaktır. Bu nedenle kukla kütüphanesinde hem hereketi hem de yönleri rahatlıkla kullanabileceğimiz bir kukla olan ARROW (OK) kuklasını sahneye ekledik.
Uygulamamızı Olaylar-Yeşil Bayrak Tıklanınca taşı ile çalıştıracağız. Ok kuklasını x ve y sıfır noktasına taşıyıp, büyüklüğünü %60’a çekerek, yönünü 90 yani sağ olacak şekilde ayarladık.

Scracth’te 4 adet yön vardır. Bunlar:

- 90 yönüne dön (SAĞ)
- -90 yönüne dön (SOL)
- 0 yönüne dön (YUKARI)
- 180 yönüne dön (AŞAĞI)
Klavyedeki yön tuşları ile kuklayı hareket ettirebilmek için Olaylar- … tuşu basılınca taşını OK Kuklasına ekliyoruz. 4 yön için ayrı ayrı 4 taş ekliyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta yön tuşlarına göre yön taşlarını atamak ve koordinat sistemine göre x ve y hareket taşlarını kullanmak olmalıdır.
kaynak:blogkod.com
Bir yanıt bırakın